Home
About
Contact Us

News & Events
Press Room
Public Research Reports

Ultrascan AGI Services
- Advance Fee Fraud (419)
- Corporate Identity Fraud
- Business Intelligence & Compliance
- Card Fraud
- Stock & Securities Fraud
- Threat Scenarios
- Counterfeiting
- AML

Pin Card Fraud

419 Advance Fee Fraud
- Victims & Losses
- AFF Statistics
- AFF in 69 Nations
- Additional Loss
- Additional Estimates
- Horror & Politics
- Trends 2007
- AFF Maps

General Warnings AFF
- Law Enforcement
- 419 Jusitice in Court
- Centralized Report
- Dutch 419 Complaint
- 419 E-mail
- 419 Documents
- Tracing Transfers
- 419 & Banks
- 419 General News
- Scambaiting
- 419 Volunteers
- 419 Media
- Loss Recovery
- Meet a Scammer
- Tour Scammers
- How to become a 419er
- FAQ
- Links

Stock Fraud
- Novantae in the News

Infoca-DHB Fraud
- Kranten en Bladen

R.J. v.d Berg Fraude
- Gedupeerden
- Kranten & Bladen
- Justitie & Curator

Ultrascan Research Services

Ultrascan KPO

News

More News with Ultrascan

INFOCA DHB in kranten en bladen


Deze pagina is constant onder constructie
==================================================
5 Juli 2006
Volkskrant Door Ferry Haan

Trekken aan een dood paard

Kenners raakten niet uitgesproken over het dressuurpaard Poetin , dat een paar jaar geleden voor 2,5 miljoen euro werd verhandeld. Maar het dier figureert nu in een omvangrijke zwendelaffaire. Eenvan de voornaamste verdachten staat donderdag voor de rechter.
Het is niet niks, de 2,5 miljoen euro die Peter van der Z. in 2003 op tafel legt voor een  paard . Maar het is niet zomaar een dier. Het is  Poetin , het dressuurpaard waarover kenners niet uitgesproken raken. Van der Z.'s echtgenote Patty moet er, op de Olympische Spelen van 2008, een eind mee kunnen maken aan de hegemonie van Anky van Grunsven, tweevoudig gouden-medaillewinnares op het onderdeel dressuur.
Maar de Olympische Spelen gaat Poetin niet halen.  Poetin  is dood. Het  paard blijkt te lijden aan hoefbevangenheid, een ongeneeslijke aandoening, en moet uiteindelijk worden afgemaakt. Met het overlijden van het dier, eind 2005, is het dieptepunt bereikt in een zwendel waarin miljoenen zijn verdwenen. De voormalig eigenaar van het dressuurpaard is verdachte in deze zaak; zijn Duitse zakenpartner moet zich donderdag verantwoorden voor de rechtbank.
 Poetin  kan de levensstijl symboliseren die Peter van der Z., erop nahoudt. Het verhaal begint op stoeterij De Keizershoeve in Limburg, waar Van der Z. en zijn vrouw 35 paarden hebben rondlopen. Aan geld geen gebrek; Van der Z. is in het dagelijks leven directeur van een - inmiddels failliet - incassobureau; multinationals als Shell en Unilever behoren tot zijn klantenkring.
Ook met vrienden en kennissen speelt Van der Z. moeiteloos met grote bedragen. Zeker acht particulieren vertrouwden in 2004 de Limburger 2 miljoen euro toe, laat advocaat Jeroen Rommes, de vertegenwoordiger van deze groep, weten. Dit geld leent Van der Z. weer uit aan een Duitse zakenvriend. Deze man, Peter B., staat morgen in Rotterdam voor de rechter. Hij zit sinds januari vast, nadat hij op Schiphol werd aangehouden.
In de vermeende fraude blijken tientallen miljoenen verdwenen van beleggers in binnen- en buitenland, zegt het detectivebureau Ultrascan. Vermogende particulieren hebben dit bureau ingeschakeld op zoek naar hun miljoenen. Volgens een woordvoerder van Ultrascan is B. aangesloten bij een internationale groep oplichters. Hij wijst op de drie rechtshulpverzoeken die het OM heeft neergelegd in Griekenland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Maar Poetin loopt nog vrolijk rond als beleggers zich, in de loop van 2005, zorgen beginnen te maken. Komt het geld dat ze aan Van der Z. hebben uitgeleend wel terug? Van der Z. heeft echter zelf ook financiële problemen. Hij kan de hypotheek niet meer terugbetalen die hij met zijn stoeterij De Keizershoeve in Limburg heeft bij de ING Bank. Als onderpand heeft hij zijn 35 kostbare paarden gegeven.
Het echtpaar verzaakt de maandelijkse termijnen, dus neemt ING de paarden in beslag. Begin augustus staat de bank op de stoep met de deurwaarder. Maar wat een simpele operatie lijkt, verandert in een wilde achtervolging. De bank merkt dat de drie duurste paarden weg zijn.  Poetin  is er niet meer, en ook de kostbare dekhengst Troy en een ander  paard zijn weg.
Mevrouw Van der Z. blijkt er met de paarden vandoor gescheurd. Ze heeft de dieren naar stoeterij De IJzeren Man in Weert gebracht. ING vertrekt daarop opnieuw, om de paarden in beslag te nemen. Uit het keukenraam van De IJzeren Man kan de deurwaarder vervolgens nog net een onbekende paardentrailer het terrein zien verlaten, meldt een van de aanwezigen. Poetin is weer weg. Wie achter het stuur van de paardentrailer zit, is onbekend. Maar ING Bank heeft zo een vermoeden, en doet aangifte van verduistering van  Poetin .
Na een serieuze speurtocht met behulp van veel paardenliefhebbers, vindt ING het paard  uiteindelijk onder een valse naam terug in de Pferdeklinik Kerken te Wachtendonk in Duitsland, de kliniek van de beroemde Duitse paardendokter Bekkers.
Na juridisch gesteggel kan het paard , na weken van stress, eindelijk mee naar Nederland. De dierenarts Bekkers laat weten dat  Poetin  herstellende is van een peesschedeontsteking. Het dossier met medische informatie over het paard  mag hij volgens de Duitse wet niet meegeven zonder toestemming van de vorige eigenaar, aldus de ING Bank. Die toestemming geeft een woedende Van der Z. niet.
Peter van der Z., zelf voormalig deurwaarder, gedraagt zich als veel andere schuldenaars en wordt woedend. Hij bedreigt de bank-medewerkers en de chauffeur die het  paard komt ophalen. Tijdens het transport moet ING Bank zelfs extra auto's laten meerijden voor de beveiliging.
De particuliere investeerders worden intussen steeds ongeruster. Niet vanwege hun veiligheid, maar vanwege hun geld. Van der Z. is degene die hen enthousiast heeft gemaakt voor beleggingen bij B. Eigenlijk was het niet eens een belegging - het geld dat de beleggers verstrekten, zou alleen maar dienen als borg op een geblokkeerde betaalrekening voor een mysterieus investeringsproject. Niemand blijkt precies te weten wat dat zogeheten Investeringsprogramma 135 inhoudt.
Ter geruststelling overlegt Van der Z. een verklaring van een accountant uit Berkel en Rodenrijs met hierin de verzekering dat het geld alleen met diens toestemming van de rekening geboekt mag worden. De accountant heeft, als bewijs van goed vertrouwen, zelf ook geld ingelegd.
De belofte van de accountant en de adviezen van de vermogensbeheerder blijken niets waard. De gedupeerden zullen waarschijnlijk aangifte doen tegen Van der Z., meldt hun vertegenwoordiger, de advocaat Rommes.
ING Bank heeft zijn zaken financieel beter voor elkaar. Begin september 2005 wordt de veiling, opnieuw met beveiliging, gehouden. Het paard  Poetin is het topstuk. Daar wordt, volgens de bank, meegedeeld dat het paard  behandeld is voor een peesschedeontsteking. 'Nee', zegt advocaat Muriel Blackstone, die opkomt voor de Franse eigenaar van het overleden paard : 'ING noemt alleen een mogelijke irritatie van de peesschede. Een belangrijk verschil.'
Uiteindelijk wordt Poetin verkocht voor 900 duizend euro aan de Franse paardenfokker Xavier Marie. De Duitse paardengrootheid Paul Schockemöhle biedt ook mee, maar zijn hoogste bod blijft steken op 880 duizend euro.
Na de veiling wordt  Poetin  snel vervoerd naar Frankrijk. Als even later blijkt dat het paard  lijdt aan hoefbevangenheid, wordt het voormalige wereldkampioenspaard afgemaakt.
Advocaat Blackstone stelt nu dat de veiling, waar het  paard flink bereden is, samen met de vele transporten, te veel zijn geworden voor het dier, dat rustig had moeten genezen van de ontsteking. Blackstone is een juridisch gevecht begonnen over de schuldvraag rondom de dood van  Poetin .
Ze meldt dat ze namens de laatste eigenaar een bodemprocedure start tegen de ING Bank, die het paard  heeft geveild. Blackstone stelt dat de bank het paard  heeft geveild terwijl het eigenlijk al kreupel was. ING ontkent en stelt dat alle beschikbare medische informatie is meegedeeld aan de koper.
Vooralsnog is  Poetin  het enige slachtoffer in de fraudezaak. Peter van der Z., zijn voormalig eigenaar, laat weten dat hij op advies van zijn advocaat niet met de Volkskrant wil praten.

Wapperen met vervalste bankcertificaten
Begin 2006 wordt de Duitser Peter B. opgepakt op Schiphol tijdens een doorreis van Hongkong naar Duitsland. B. wordt volgens het Openbaar Ministerie verdacht van het oplichten van beleggers met onduidelijke investeringsprojecten.
Daarbij beweerde B. dat hij over 200 miljoen euro aan bankcertificaten kon beschikken. Deze certificaten bleken vals; vijf Nederlandse banken, waaronder ING en de SNS Bank, hebben aangifte gedaan van de vervalsing.
De omvang van de fraude is groter dan de 2,5 miljoen die het OM voorlopig in de aanklacht heeft gezet. Er is een Zwitserse vrouw die zegt voor meer dan 10 miljoen euro gedupeerd te zijn en er lopen rechtshulpverzoeken aan Griekenland, Duitsland en de Verenigde Staten, beaamt Marc Bax, de advocaat van Peter B.
Van de miljoenen die verdwenen zijn, kocht B. onder andere een duur huis in Duitsland. Volgens Bax 'houdt B. vol dat de beleggers hun geld terug zullen krijgen'.
Maar B. heeft alle rekeningen geplunderd. Het geld heeft hij opgenomen en overgemaakt naar Duitsland en Hongkong, legt advocaat Bax uit. Daarbij heeft de Chinese echtgenote van B. de resterende miljoenen meegenomen naar Hongkong.
Opvallend in de zaak is dat de Duitser B. zichzelf slachtoffer noemt, en geen dader. Dat geldt ook voor de Nederlander Peter van der Z., de voormalig eigenaar van het dressuurpaard  Poetin . De paardenliefhebber stelt dat hij door B. is opgelicht, leert een kort gesprek - waarna hij laat weten dat zijn advocaat hem afraadt verder te praten met de Volkskrant.
Advocaat Bax stelt dat het juist omgekeerd is: B. zou opgelicht zijn door Van der Z.
Volgens Bax is Van der Z. 'op zijn minst een medepleger, maar wij denken dat Van der Z. de hoofdverdachte zou moeten zijn'. Volgens Bax was Van der Z. volop betrokken bij B.'s investeringsprojecten.
Van der Z. loopt nog vrij rond, in afwachting van de rechtszaak die het OM ook tegen hem zou kunnen beginnen. Uit de rechtshulpverzoeken die intussen zijn gedaan, zou moeten blijken of de Nederlandse activiteiten van B. en/of Van der Z. het topje van de ijsberg vormen.
Internationaal zou B. betrokken zijn bij zwendels die nog eens vele tientallen miljoenen omvatten, meldt de woordvoerder van het detectivebureau Ultrascan. Volgens Ultrascan werkt B. samen met internationaal bekende vervalsers en is hij aangesloten bij een buitenlandse groep criminelen. Ultrascan heeft Amerikaanse opsporingsdocumenten om dit te onderbouwen.
Het OM maakt melding van het bestaan van een mysterieus Investeringsprogramma 135. Volgens Rommes hebben zijn cliënten zich daarin niet echt verdiept omdat zij erop rekenden dat hun geld op een geblokkeerde rekening stond.
Het beloofde rendement - 0,6 procent per maand, 7,2 procent per jaar - was voor hen de belangrijkste reden om mee te doen. 'Dat is niet zo'n hoog rendement dat je meteen argwaan krijgt', zegt Rommes.

==================================================
27 Januari 2006
Silvan Schoonhoven
Het Leidsch Dagblad

Incassobureau betaalt niet: computers geveild

Leiden - Wat gebeurt er als een incassobureau zijn rekeningen niet betaalt? Dan krijg je een uitgestorven kantoor en een klein legertje mannen dat al die oude pc's, tafels en kopieerapparaten wel wil overnemen voor een zacht prijsje. Gisteren was de executieverkoop bij incassobureau Infoca aan de Schipholweg.

Opbeurende Loesje-posters, een foto van een paintball-uitje van het personeel en een blote-mannenkalender sieren de muren van het ontruimde kantoor. Aan de muur hangt nog een trofee van een van de incasso-medewerkers: een brief van iemand met een schuld aan Wanadoo. De man schrijft: 'Okee, ik ben wel een allochtoon zoals jullie dat noemen, maar ik ben niet gek'. De woorden zijn met gele stift gemarkeerd.

In plaats van kantoorpersoneel loopt een twintigtal potentiële kopers over de werkvloer. Veel besnorde mannen met leren jassen die keurend hun blik over het meubilair laten gaan. ,,Dat zijn nog redelijke bureaus'', zegt een van de belangstellenden. ,,Die kun je verzagen. En de laatjes lopen nog vrij soepel.''

,,Het kan natuurlijk nooit'', vertrouwt een medewerker van de belastingdienst toe aan de bieders, ,,dat dit gebeurt bij iemand die geld voor anderen ophaalt.''

Onder de geïnteresseerden doen veel geruchten de ronde: ,,De directeur of de onderdirecteur is er vandoor met de kas, naar het schijnt.''

Zeker is dat Infoca Consultancy overhoop ligt met Orange Nederland. Het telecombedrijf krijgt nog anderhalf miljoen euro van het incassobureau. Infoca inde het geld bij klanten van Orange, maar droeg dit geld al een tijd niet meer af. Orange kaartte de zaak afgelopen vrijdag aan voor de Haagse rechtbank. Infoca verscheen niet bij die zitting. De rechter bepaalde dat Infoca, dat inmiddels failliet is, het geld moet terugbetalen. Bovendien moet het bedrijf duidelijk maken welk incassowerk sinds december 2004 is gedaan en hoeveel geld daarbij is ontvangen.

De inventaris van Infoca zal niet veel opbrengen, verwacht de belastingdienst-medewerker die optreedt als veilingmeester. ,,Er is veel van dit kantoorspul op de markt, want er zijn veel grote bedrijven die inkrimpen. De meeste mensen zijn geïnteresseerd in de platte beeldschermen. We hebben nu kavels gemaakt van hele werkplekken bij elkaar: bureau, scherm, pc, prullenbak. Ik wilde het zo maar proberen. Wie hier komen? Mensen die wat zoeken voor in hun clubhuis, maar ik heb ook al wat professionele handelaren zien rondscharrelen.''

,,Mijn hele huis staat vol met dit soort troep'', zegt een man die zich voorstelt als 'Hans'. ,,Sommige mensen gaan naar Ikea als ze wat nodig hebben. Ik kijk in de krant of er ergens nog een executieverkoop is. Je ziet daar veel bekende gezichten. Ik ga ook altijd naar de veiling van de dienst Domeinen van het ministerie van justitie. Daar heb ik bijna een keer een dure auto aan overgehouden, maar er was me net iemand voor met een hoger bod.''

De inboedel levert een paar duizend euro op, blijkt tijdens de veiling. Faxapparaten, zeepdispensers, vergadertafels en bewakingscamera's verwisselen van eigenaar. Soms voor enkele tientjes, soms voor honderden euro's. ,,Het is geen geld, mensen'', prijst de veilingmeester zijn waren aan. ,,Kopen maar.''
 

==================================================
23 augustus 2005

Otto Blaauwgeers
Algemeen Dagblad

Merrie van 2,5 miljoen opeens weg bij beslaglegging

Toen veilingmeester Cees Lubbers namens de ING Bank beslag wilde leggen op de paarden van stoeterij De Keizershoeve in het Limburgse Kessel, was een peperdure merrie plots onvindbaar.

Merrie Poëtin, die in 2003 een recordbedrag van 2,5 miljoen euro opleverde op een veiling in Duitsland, was tijdens de beslaglegging nergens te bekennen. De ING Bank heeft aangifte gedaan bij de politie, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Vertrouwen
Het veilinghuis is zelf op zoek gegaan naar het paard en heeft inmiddels een vermoeden waar de merrie is. Lubbers: 'Ik heb er alle vertrouwen in dat Poëtin op 1 september samen met dertig ander paarden van De Keizershoeve onder de hamer kan.'
De bank heeft beslag gelegd op een deel van het onderpand van De Keizershoeve waaronder een groot aantal paarden. Volgens Lubbers is er van een faillissement geen sprake, maar heeft de dressuurstal wel een 'groot financieel probleem'.

Voorbarig
De eigenaar van de Keizershoeve, Peter van der Zwan, vindt dat de bank en de veilingmeester voorbarig handelen door aangifte te doen bij de politie. Hij is een gerechtelijke procedure tegen de ING Bank gestart.

==================================================

Poetin Found and to Be Auctioned by Cees Lubbers

The 2003 World Young Horse Dressage Champion and Bundeschampion Poetin has been found by the police in Germany and will be auctioned by Cees Lubbers Auctioneers on September 1, 2005.

The 8-year old Brandenburg mare Poetin, who sold for the record price of 2.5 million euro at the 2003 PSI Auction, was hidden by her owners in order to prevent the mare from being sold in this executorial auction. The Dutch federal police and several detectives were looking for the mare and have found her in Germany. The retrieval of Poetin means that the mare will be added to the auction collection.

Cees Lubbers Auctioneers is auctioning off 36 horses that have been confiscated for an executorial auction following a financial dispute between the ING Bank and Stoeterij De Keizershoeve. of Stoeterij De Keizershoeve in Kessel, The Netherlands. Included in the auction are the KWPN licensed breeding stallion Troy (Negro x Glendale), A Special Poetin (the first E.T. foal out of the top mare Poetin), the 3-year old Regional Breed Show Champion Unanda (Olivi x Ulft) and the former PSI Auction Horse Livin Easy (Lanciano x Donnerschlag) and Poetin (Sandro Hit x Brentano II).

Auction Information

Date: Thursday September 1, 2005
Location:
Landgoed Balkenschoten
Barneveldseweg 124
Nijkerk, The Netherlands
Auction Schedule

09.00h: Buyers' Registration
10.30h: In Hand presentation of the horses
14.00h: Start Auction

==================================================