10 Februari 2007

Resultaat van grote Politie acties tegen Nigeriaanse oplichters?

Nigeriaanse scam organisaties zijn al decennia een flink aantal stappen voor op de bestrijding. Elke door de Nederlandse overheid overwogen "mogelijke" stap hebben ze al meegemaakt in een ander land, en van geleerd.

Uit onze onderzoeken is gebleken dat de multinationale Nigeriaanse scam ondernemingen tot wel vijf jaar vooruit plannen en anticiperen op de trends in de fraude bestrijding door opsporings diensten. Nederland niet uitgesloten.

De aanpak en prioriteiten van de overheid worden o.a. bepaald door marktpartijen zoals; banken, internet- en mobiele telefoon-providers, loterijen, politie, het O.M. enzovoort. De acties van politie zijn daar dan ook op ge-ent.

Men kan zich terecht afvragen of de herhaling van voorspelbare stappen die hieruit voorkomt wel de juiste aanpak van Nigeriaanse oplichting is, en of het resultaat "versnelde verspreiding van het probleem" en "het als een boemerang terugkeren op de eigen burgers" überhaupt gewenst is.

Ultrascan, dat deze vorm van fraude sind 1996 onderzoekt, pleit daarom voor een studie centrum en een centraal meldpunt voor slachtoffers van
Nigeriaanse oplichters!

Bekijken wij de effecten van verschillende acties in de afgelopen drie jaar:
 
**Januari 2004 - De Amsterdamse politie heeft 52 West Afrikaanse 419 scammers gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij  Nigeriaanse e-mailfraude. Grootste anti 419 actie in Nederland tot op heden.

Resultaat van de actie:
Veroordelingen?: nul
Minder 419-scam post of email vanuit Nederland?: Nee. In de 8 dagen na aanvang van de actie 60% minder scam email vanuit Nederland op dag 9 weer op het oude niveau en stijgend.
Minder 419-scammers in Nederland?: nee.
Minder 419-slachtoffers veroorzaakt vanuit Nederland?: nee, meer maar met een lagere gemiddelde schade.
Minder 419-slachtoffers in Nederland?: nee.
Nederland minder aantrekkelijk als vestigings plaats voor 419-scammers?: nee
Verhoogde beveiliging van onderlinge communicatie lijnen van 419 scam organisaties.

**Juli 2005 - De Spaanse politie in samenwerking met de FBI en de US Postal Inspection arresteert 310 Nigeriaanse 419 fraudeurs. Grootste anti 419 actie ooit. 20 duizend slachtoffers uit 45 landen. 400 politie agenten.

Resultaat van de actie:
Veroordelingen: minder dan 10%
Minder 419-scam mail of email vanuit Spanje: nee
Minder 419-scammers in Spanje: nee, meer met een betere spreiding
Minder 419-slachtoffers veroorzaakt vanuit spanje: nee
Spanje minder aantrekkelijk als vestigings land voor 419-scammers: nee
Verhoogde beveiliging van onderlinge communicatie lijnen van 419 scam organisaties.

**februari 2006 - De politie Amsterdam-Amstelland heeft in samenwerking met US postal Inspectors een bende opgerold die zich bezighield met
Nigeriaanse fraude, en daarmee miljoenen wist buit te maken. Twaalf verdachten. Meer dan twee miljoen dollar buitgemaakt. 70 rechercheurs.

Resultaat van de actie:
Veroordelingen?: zeer waarschijnlijk alle twaalf. De hoofd verdachten 1 jaar na aanhouding nu mogelijk uitgeleverd aan de VS.
Minder 419-scam mail of email vanuit Nederland?: Nee
Minder 419-scammers in Nederland?: Verwaarloosbaar minder en meer
spreiding over het land
Minder 419-slachtoffers veroorzaakt vanuit Nederland?: nee
Nederland minder aantrekkelijk als vestigings plaats voor 419-scammers?: nee
Wel o.a. een uitbreiding door 3 scamringen van Amsterdam naar MAASTRICHT, ROTTERDAM en DEN HAAG.