Trade Bank spil in geldcarrousel


Parool 3 okt. 2009 
 

AMSTERDAM - De Amsterdam Trade Bank is jaren de spil geweest in een carrousel waarbij honderden miljoenen dollars uit Rusland zijn weggesluisd. Dat blijkt uit informatie die de bank heeft verstrekt aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. De Nederlandse autoriteiten legden de aan de Herengracht gevestigde bank niets in de weg.

Een sleutelrol bij veel van de omstreden transacties was weggelegd voor Menatep, een concern dat deel uitmaakte van het financiele imperium van de in ongenade gevallen Russische oligarch Michail Chodorkovski, die in Siberië een celstraf van negen jaar uitzit. De Russische overheid is tot op de dag van vandaag op zoek naar de miljarden die Chodorkovski wist weg te sluizen.

Een onderzoeksteam van de politie concludeerde in 2001 al dat de Amsterdam Trade Bank 'waarschijnlijk medewerking verleent aan allerlei transacties middels een schakelfunctie in een keten van witwasactiviteiten'.

Zo werden grote bedragen uit Rusland en Zwitserland via Amsterdam overgemaakt naar Amerikaanse, Antilliaanse, Zwitserse en Russische rechtspersonen die nauw aan elkaar gelieerd waren. Dit 'giraal kriskrassen', het splitsen en weer samenvoegen van geldstromen, wordt toegepast om de herkomst van geld te versluieren.

Toen De Nederlandsche Bank in 2003 met de bevindingen van de politie werd geconfronteerd, liet de toezichthouder weten niet gediend te zijn van het onderzoek. Kort daarna werd dat stopgezet.

De Amsterdam Trade Bank en de Nederlandsche Bank willen niet inhoudelijk reageren. (HENK SCHUTTEN)