Van Gaststudent tot Cybercrime Miljonair

“Er is genoeg voor iedereen’

Business case scenario van Cyber Criminelen opgetekend door medewerkers van Ultrascan, uit de communicatie van een cyber crimineel.

Het is vrijdag nacht 2 december 2005 in een Zuid-Europese kustplaats. Peter, een 17 jaar oude IT gaststudent, mag voor de eerste keer mee met zijn vrienden om skim-apparatuur te plaatsen op bank automaten in de buurt.

De voorgaande maanden was hij met chatten en mailen al ingewijd in “the carding business†op het internet. Hij wist dus al waar apparatuur en kaartgegevens werden verhandeld. Ze plaatsen de skimmers met camera’s voor één dag en twee nachten. Voor ze vertrekken controleren ze nog de verbinding tussen de camera en de laptop die ze in de geparkeerde auto achterlaten. Tot zondagochtend moeten ze afwachten of hun skimmers een goede buit binnen halen.

Peter heeft tijdens zijn kennismaking wel heel hoge bedragen gehoord, maar is voor deze eerste keer “meelopen†500 euro toegezegd als de operatie slaagt. Voor Peter is dat een behoorlijk bedrag, meer dan hij met zijn bijbaantje, het schoonmaken van jachten in de marina, verdient. En er is hem beloofd dat er geen enkel risico aan kleeft. Na het plaatsen van de apparatuur nemen zijn vrienden hem mee naar een club en trakteren hem op drank, drugs, “vriendinnen†en succesverhalen. Ze feesten tot zondagochtend vroeg.

Het zijn twee druk bezette bankautomaten in een doorgaande straat met veel zakelijke passanten en toeristen. De jongens hopen op veel kaart verkeer, minimaal 500 kaartgegevens met liefst enkele tientallen uit het hogere segment, kaarten met hoge limieten en saldo’s. De jongens halen zondagmorgen even na vijven de skim-apparatuur en camera’s van de cash
machines en rijden snel naar de campus, waar ze de kaartgegevens uit de skimmer en pincodes van 603 kaarten combineren. Er zitten 12 kaarten tussen met zeer hoge limieten en daarvan houden ze er vijf voor eigen gebruik. 598 word via het internet gecodeerd verstuurd naar Roemenie, Italië en Engeland.

De jongens krijgen via veel omwegen, via e-banking, money mules en money transfers, in totaal 556,140 Euro binnen. De kosten aan hun kant waren ongeveer 8000 euro voor apparatuur inclusief twee laptops, software telefoons en een weekend feesten. De vrienden van Peter betalen naar eigen zeggen van hun netto opbrengst ook nog 30% protectie geld aan een lokale maffia baas. De totale schade bedraagt meer dan 1.2 miljoen euro.

Peter ontvangt de woensdag daarna zijn 500 Euro en zijn vrienden vragen of hij nog een rondje skimmen wil meelopen in een naburige plaats. Peter is echt geschrokken van de resultaten en de contacten met de lokale maffia baas en hij zegt dat hij dat soort contacten niet in zijn toekomst passen.

Twee weken later begint de criminele carrière van Peter. Hij vindt anoniem zijn contacten via de bij hem nu bekende internet fora en besteld om te beginnen 1 bank automaat skimmer, betaald met een Western Union transfer aan een onbekende Chinese dame in Maleisië. De volgende morgen ontvangt hij van de verkoper een bevestiging en identificatienummer waarmee hij de spoedzending kan volgen via de website van de transporteur. Hij monteert zelf een mini camera in een strip die onopvallend op “zijn†bank machine past.

Op vrijdagochtend 23 december 2005 leent hij een auto en plaatst de skimmer en de camera op een passende bank automaat in een winkelcentrum. Zijn eerste skim-actie levert met wat horten en stoten in de eerste week van 2006 179,200 Euro op. In de periode 2006 en 2007 verdient Peter meer dan 8 miljoen euro in 7 Europese en 1 noord Afrikaans land. Zijn handel wordt met slechts enkele maanden arrest onderbroken, verkort vanwege de betaling van 100 duizend dollar aan een corrupte ambtenaar.

Peter reist nu tussen de mondaine ligplaatsen van zijn 3 plezierjachten. Reizen heeft hij altijd al gewild, want zijn grote familie is verdeeld over twee landen. Wanneer hij zijn oude carding vrienden uit het milieu ontmoet, is dat meestal op luchthavens en vaak komt hij een paar dagen of soms weken te laat om zo zijn activiteiten te verhullen en zijn vrienden wachten graag. Hij is nu een held van een schare duizenden anonieme deelnemers aan zijn criminele virtuele netwerk. Hij weet zelf niet of er anderen in zijn netwerk beter of rijker zijn en dat interesseert hem ook niet want, “er is genoeg voor iedereenâ€.