18 oktober 2006

Alert!

Nigeriaanse oplichters werving katvangers. Nederlandse en Duitse email boxen overspoeld met frauduleuze job-Offers!

Nigeriaanse fraudeurs in Madrid/Malaga, Milaan en de VS bestoken sinds afgelopen maandag honderdduizenden Nederlandse en Belgische email boxen met frauduleuze "Job offers" van "FlowerLand International" of "Euroimperial" (zie onder 2 voorbeelden)

Wanneer men reageert, word er een interessante baan bij een (niet bestaande) buitenlandse onderneming aangeboden en gevraagd persoonlijke details en CV, aan te leveren. Vanaf dat moment ben je interessant voor de fraudeurs.

Eenmaal gereageerd bestempel je jezelf als potentieel slachtoffer van voorschot- en Identiteits fraude.

De fraudeurs zelf zijn voor justitie en het publiek meer herkenbaar geworden, en daarom zoeken ze voor het ontvangen van voorschotten "legale" mogelijkheden om geld te ontvangen van hun slachtoffers. Het is een eerste deel van een "witwas constructie" via "GHOST ACCOUNTS", die de schuld laat liggen bij de onschuldige katvangers die menen namens een buitenlandse export onderneming betalingen te verwerken.

De katvanger word pas wakker, als na enige tijd het voorschotfraude slachtoffer zijn geld terug eist en/of zelfs aangifte wegens verduistering doet tegen de onschuldige katvanger. Is toch vervelend als je naar het buitenland op vakantie gaat en aangehouden word wegens verduistering van geld dat je door gestuurd hebt naar "de onderneming" waar je slechts "administratieve" handelingen voor verrichte.

Als de communicatie met de katvanger eenmaal is gestaakt worden de door hem zelf aangeleverde zeer complete identiteit en arbeidsdetails door andere leden van de fraude-organisatie gebruikt om op krediet goederen te bestellen.

De recente emails werden verstuurd middels "professionele" spammers die hiervoor als te goeder trouw bekende mailservers in Polen, Taiwan en de VS misbruikte (kaapten) om zo spam filters te ontwijken. Onder andere de mailserver van een amerikaanse medische faculteit.

Ons advies is:
-reageer niet op dit type job-offer.
-Stuur geen persoonlijke gegevens naar buitenlandse bedrijven waarvan U het bestaan niet heeft geverifieerd.
-Stel uw bankrekening, voor geen enkele reden ter beschikking aan buitenlandse onbekenden!

--
"Ghost accounts" is wereldwijd een groeiend probleem. In de toekomst zal de overheid burgers moeten waarschuwen voor het door derden laten gebruiken van hun bankrekening, wellicht op dezelfde manier als dat men voor achtergelaten bagage heeft gewaarschuwd.
--