Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Trekken aan een dood paard

De Volkskrant - Kenners raakten niet uitgesproken over het dressuurpaard Poetin , dat een paar jaar geleden voor 2,5 miljoen euro werd verhandeld. Maar het dier figureert nu in een omvangrijke zwendelaffaire. Eenvan de voornaamste verdachten staat donderdag voor de rechter.

Het is niet niks, de 2,5 miljoen euro die Peter van der Z. in 2003 op tafel legt voor een paard . Maar het is niet zomaar een dier. Het is Poetin , het dressuurpaard waarover kenners niet uitgesproken raken. Van der Z.'s echtgenote Patty moet er, op de Olympische Spelen van 2008, een eind mee kunnen maken aan de hegemonie van Anky van Grunsven, tweevoudig gouden-medaillewinnares op het onderdeel dressuur.

Maar de Olympische Spelen gaat Poetin niet halen. Poetin is dood. Het paard blijkt te lijden aan hoefbevangenheid, een ongeneeslijke aandoening, en moet uiteindelijk worden afgemaakt. Met het overlijden van het dier, eind 2005, is het dieptepunt bereikt in een zwendel waarin miljoenen zijn verdwenen. De voormalig eigenaar van het dressuurpaard is verdachte in deze zaak; zijn Duitse zakenpartner moet zich donderdag verantwoorden voor de rechtbank.

Poetin kan de levensstijl symboliseren die Peter van der Z., erop nahoudt. Het verhaal begint op stoeterij De Keizershoeve in Limburg, waar Van der Z. en zijn vrouw 35 paarden hebben rondlopen. Aan geld geen gebrek; Van der Z. is in het dagelijks leven directeur van een - inmiddels failliet - incassobureau; multinationals als Shell en Unilever behoren tot zijn klantenkring.

Ook met vrienden en kennissen speelt Van der Z. moeiteloos met grote bedragen. Zeker acht particulieren vertrouwden in 2004 de Limburger 2 miljoen euro toe, laat advocaat Jeroen Rommes, de vertegenwoordiger van deze groep, weten. Dit geld leent Van der Z. weer uit aan een Duitse zakenvriend. Deze man, Peter B., staat morgen in Rotterdam voor de rechter. Hij zit sinds januari vast, nadat hij op Schiphol werd aangehouden.

In de vermeende fraude blijken tientallen miljoenen verdwenen van beleggers in binnen- en buitenland, zegt het detectivebureau Ultrascan. Vermogende particulieren hebben dit bureau ingeschakeld op zoek naar hun miljoenen. Volgens een woordvoerder van Ultrascan is B. aangesloten bij een internationale groep oplichters. Hij wijst op de drie rechtshulpverzoeken die het OM heeft neergelegd in Griekenland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Maar Poetin loopt nog vrolijk rond als beleggers zich, in de loop van 2005, zorgen beginnen te maken. Komt het geld dat ze aan Van der Z. hebben uitgeleend wel terug? Van der Z. heeft echter zelf ook financiële problemen. Hij kan de hypotheek niet meer terugbetalen die hij met zijn stoeterij De Keizershoeve in Limburg heeft bij de ING Bank. Als onderpand heeft hij zijn 35 kostbare paarden gegeven.

Het echtpaar verzaakt de maandelijkse termijnen, dus neemt ING de paarden in beslag. Begin augustus staat de bank op de stoep met de deurwaarder. Maar wat een simpele operatie lijkt, verandert in een wilde achtervolging. De bank merkt dat de drie duurste paarden weg zijn. Poetin is er niet meer, en ook de kostbare dekhengst Troy en een ander paard zijn weg.

Mevrouw Van der Z. blijkt er met de paarden vandoor gescheurd. Ze heeft de dieren naar stoeterij De IJzeren Man in Weert gebracht. ING vertrekt daarop opnieuw, om de paarden in beslag te nemen. Uit het keukenraam van De IJzeren Man kan de deurwaarder vervolgens nog net een onbekende paardentrailer het terrein zien verlaten, meldt een van de aanwezigen. Poetin is weer weg. Wie achter het stuur van de paardentrailer zit, is onbekend. Maar ING Bank heeft zo een vermoeden, en doet aangifte van verduistering van Poetin .

Na een serieuze speurtocht met behulp van veel paardenliefhebbers, vindt ING het paard uiteindelijk onder een valse naam terug in de Pferdeklinik Kerken te Wachtendonk in Duitsland, de kliniek van de beroemde Duitse paardendokter Bekkers.

Na juridisch gesteggel kan het paard , na weken van stress, eindelijk mee naar Nederland. De dierenarts Bekkers laat weten dat Poetin herstellende is van een peesschedeontsteking. Het dossier met medische informatie over het paard mag hij volgens de Duitse wet niet meegeven zonder toestemming van de vorige eigenaar, aldus de ING Bank. Die toestemming geeft een woedende Van der Z. niet.

Peter van der Z., zelf voormalig deurwaarder, gedraagt zich als veel andere schuldenaars en wordt woedend. Hij bedreigt de bank-medewerkers en de chauffeur die het paard komt ophalen. Tijdens het transport moet ING Bank zelfs extra auto's laten meerijden voor de beveiliging.

De particuliere investeerders worden intussen steeds ongeruster. Niet vanwege hun veiligheid, maar vanwege hun geld. Van der Z. is degene die hen enthousiast heeft gemaakt voor beleggingen bij B. Eigenlijk was het niet eens een belegging - het geld dat de beleggers verstrekten, zou alleen maar dienen als borg op een geblokkeerde betaalrekening voor een mysterieus investeringsproject. Niemand blijkt precies te weten wat dat zogeheten Investeringsprogramma 135 inhoudt.

Ter geruststelling overlegt Van der Z. een verklaring van een accountant uit Berkel en Rodenrijs met hierin de verzekering dat het geld alleen met diens toestemming van de rekening geboekt mag worden. De accountant heeft, als bewijs van goed vertrouwen, zelf ook geld ingelegd.
De belofte van de accountant en de adviezen van de vermogensbeheerder blijken niets waard. De gedupeerden zullen waarschijnlijk aangifte doen tegen Van der Z., meldt hun vertegenwoordiger, de advocaat Rommes.

ING Bank heeft zijn zaken financieel beter voor elkaar. Begin september 2005 wordt de veiling, opnieuw met beveiliging, gehouden. Het paard Poetin is het topstuk. Daar wordt, volgens de bank, meegedeeld dat het paard behandeld is voor een peesschedeontsteking. 'Nee', zegt advocaat Muriel Blackstone, die opkomt voor de Franse eigenaar van het overleden paard : 'ING noemt alleen een mogelijke irritatie van de peesschede. Een belangrijk verschil.'
Uiteindelijk wordt Poetin verkocht voor 900 duizend euro aan de Franse paardenfokker Xavier Marie. De Duitse paardengrootheid Paul Schockemöhle biedt ook mee, maar zijn hoogste bod blijft steken op 880 duizend euro.

Na de veiling wordt Poetin snel vervoerd naar Frankrijk. Als even later blijkt dat het paard lijdt aan hoefbevangenheid, wordt het voormalige wereldkampioenspaard afgemaakt.
Advocaat Blackstone stelt nu dat de veiling, waar het paard flink bereden is, samen met de vele transporten, te veel zijn geworden voor het dier, dat rustig had moeten genezen van de ontsteking. Blackstone is een juridisch gevecht begonnen over de schuldvraag rondom de dood van Poetin .
Ze meldt dat ze namens de laatste eigenaar een bodemprocedure start tegen de ING Bank, die het paard heeft geveild. Blackstone stelt dat de bank het paard heeft geveild terwijl het eigenlijk al kreupel was. ING ontkent en stelt dat alle beschikbare medische informatie is meegedeeld aan de koper.

Vooralsnog is Poetin het enige slachtoffer in de fraudezaak. Peter van der Z., zijn voormalig eigenaar, laat weten dat hij op advies van zijn advocaat niet met de Volkskrant wil praten.

Wapperen met vervalste bankcertificaten
Begin 2006 wordt de Duitser Peter B. opgepakt op Schiphol tijdens een doorreis van Hongkong naar Duitsland. B. wordt volgens het Openbaar Ministerie verdacht van het oplichten van beleggers met onduidelijke investeringsprojecten.
Daarbij beweerde B. dat hij over 200 miljoen euro aan bankcertificaten kon beschikken. Deze certificaten bleken vals; vijf Nederlandse banken, waaronder ING en de SNS Bank, hebben aangifte gedaan van de vervalsing.

De omvang van de fraude is groter dan de 2,5 miljoen die het OM voorlopig in de aanklacht heeft gezet. Er is een Zwitserse vrouw die zegt voor meer dan 10 miljoen euro gedupeerd te zijn en er lopen rechtshulpverzoeken aan Griekenland, Duitsland en de Verenigde Staten, beaamt Marc Bax, de advocaat van Peter B.

Van de miljoenen die verdwenen zijn, kocht B. onder andere een duur huis in Duitsland. Volgens Bax 'houdt B. vol dat de beleggers hun geld terug zullen krijgen'.
Maar B. heeft alle rekeningen geplunderd. Het geld heeft hij opgenomen en overgemaakt naar Duitsland en Hongkong, legt advocaat Bax uit. Daarbij heeft de Chinese echtgenote van B. de resterende miljoenen meegenomen naar Hongkong.

Opvallend in de zaak is dat de Duitser B. zichzelf slachtoffer noemt, en geen dader. Dat geldt ook voor de Nederlander Peter van der Z., de voormalig eigenaar van het dressuurpaard Poetin . De paardenliefhebber stelt dat hij door B. is opgelicht, leert een kort gesprek - waarna hij laat weten dat zijn advocaat hem afraadt verder te praten met de Volkskrant.

Advocaat Bax stelt dat het juist omgekeerd is: B. zou opgelicht zijn door Van der Z.
Volgens Bax is Van der Z. 'op zijn minst een medepleger, maar wij denken dat Van der Z. de hoofdverdachte zou moeten zijn'. Volgens Bax was Van der Z. volop betrokken bij B.'s investeringsprojecten.

Van der Z. loopt nog vrij rond, in afwachting van de rechtszaak die het OM ook tegen hem zou kunnen beginnen. Uit de rechtshulpverzoeken die intussen zijn gedaan, zou moeten blijken of de Nederlandse activiteiten van B. en/of Van der Z. het topje van de ijsberg vormen.
Internationaal zou B. betrokken zijn bij zwendels die nog eens vele tientallen miljoenen omvatten, meldt de woordvoerder van het detectivebureau Ultrascan. Volgens Ultrascan werkt B. samen met internationaal bekende vervalsers en is hij aangesloten bij een buitenlandse groep criminelen. Ultrascan heeft Amerikaanse opsporingsdocumenten om dit te onderbouwen.

Het OM maakt melding van het bestaan van een mysterieus Investeringsprogramma 135. Volgens Rommes hebben zijn cliënten zich daarin niet echt verdiept omdat zij erop rekenden dat hun geld op een geblokkeerde rekening stond.
Het beloofde rendement - 0,6 procent per maand, 7,2 procent per jaar - was voor hen de belangrijkste reden om mee te doen. 'Dat is niet zo'n hoog rendement dat je meteen argwaan krijgt', zegt Rommes.

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology